Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Nike Air Jordan történelem

 

1984-ben kezdődött minden, amikor is a Nike komoly veszélybe került a gyorsan növekvő sportruházati piacon, ugyanis a „fehérek márkája” imázst nehezen tudta levetkőzni. A futócipő nagyhatalom lassan haldokolni kezdett, így szükségük volt valamire, ami újraéleszti és felpezsdíti a céget. Így történt, hogy a kosárlabda világában és az akkor még zöldfülű kosárlabda játékosban, Michael Jordanben látták meg a lehetőséget.

Michaelt eleinte jobban érdekelték az Adidas és a Converse cipői és üzleti lehetőségei is. Edzője, Dean Smith ajánlotta neki és remélte, hogy valamelyik vállalattal le is szerződhet. A Converse azonban fedélzetén Larry Birddel és Magic Johnsonnal nem kívánt jobb ajánlatot tenni a Nikenál, az Adidas pedig akkoriban egyáltalán nem volt érdeklődő a kosárlabda iránt.

Végül, a menedzsere és a szülei bíztatására a vonakodó Jordan beleegyezett, hogy az oregoni Portlandben lévő Nike főhadiszállásra repül, ahol a cég fő designere, Peter Moore vázlatokat mutatott az Air Jordan 1-es cipőről, melegítőkről, sportruhákról fekete és piros színben. Az érdektelennek és unottnak tűnő Michael, ahogy elhagyta a találkozót, azt mondta az ügynökének: „Kössünk alkut!” A Nike egy 5 évre szóló 2,5 millió dolláros szerződést írt alá Mr. Jordannel.

Az Air Jordan 1-es bemutatása feje tetejére fordította a sportcipő ipart.

Az AJ 1 előtt a legtöbb kosárlabda cipő fehér volt, de a merész fekete-piros stílusú Air Jordan 1 piszkosul szembe ment ezzel a szabállyal. Erre reagálva az NBA kizárta a cipőt a ligából, de MJ így is hordta őket 5000 dolláros bírságot fizetve meccsenként. A Nike persze örömmel kifizette ezt az összeget, hogy játékban és a közönség szeme előtt tarthassa ezt a pár cipőt. Ez a nagy hajcihő egy pár kosárcipő körül és Jordan látványos fellépése hozzájárult ahhoz, hogy az Air Jordan nevet ismertté tegye.

A designereket a mai napig Michael ötletei, hobbijai, és életének történetei inspirálják és segítik az újabb cipők megalkotásában. Természetesen az AJ-kollekció darabjai a legjobban keresett kosárlabda cipők között vannak, amióta 1985-ben piacra dobták őket.

Tudtad?

Gondoltad volna, hogy aki az összes 2018-as Air Jordant meg szeretné vásárolni, annak 9,1 millió Ft-nak megfelelő összeget kellene fizetnie? Feltételezve persze, hogy mindegyik cipőt egyenesen a boltból, teljesen újan szerzi be.

 

Nézz szét nálunk az Air Jordan termékek között, és válassz a stílusodnak megfelelő sportfelszerelést!

Keresés