Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Converse történet

A Converse felívelésének megkerülhetetlenül legfontosabb alakja Chuck Taylor, aki több fejlesztést és újítást is javasolt a cipőn, majd élő reklámarcá vált. 1923-tól a rengeteg hozzájárulásának köszönhetően aláírása részesévé vált a Converse logónak és minden tornacipőn ott van. 1936-ban külön az olimpiára tervezve készült el a fehér, kék és piros csíkozású cipő.

1957-re szinte az összes NBA játékos Converseben játszott, így a cég részesedése 80%-os volt. Nem sokkal később azonban megjelentek a piacon a versenytársak, mint a Nike és az Adidas, így elindult a lejtmenet és Chuck Taylor 1969-es halálával valóban a lejtőre került a cég. Néhány év pangás után viszont megtalálták az új irányvonalat. A popkultúra szerves részévé válva tovább tudott fejlődni és nőni a cég, míg a sportban is képviseltette magát, immár a vetélytársak cipőivel jobban versenyezni képes cipőkkel, mint a One Star és a Weapon. Ilyeneket hordott például Magic Johnson és Larry Bird is, de később a ’90-es években is akadtak hivatalos Converse sportolók, például Dennis Rodman.

De, mint korábban írtuk nem a sportban találták meg a legnagyobb piacot, hanem az utcai felhasználásban. Leginkább a rock zenészek és a fiatal generáció körében vált egyre népszerűbbé, olyan arcok hordták, mint Tony Ramones vagy Kurt Cobain. A tornacipő azóta sem ment ki a divatból, a mai napig alapdarabnak számít és szinte bármilyen szetthez tökéletes. Nem is várható egyhamar,  hogy kikopna a használatból. Nem is csoda, hogy a Nike 2003-ban felvásárolta.

És most jöjjön néhány érdekes adat a cégről:

1. Az amerikaiak 60%-ának van vagy volt már ilyen cipője. Ez 195 millió ember.
2. Olyan ikonoknak gyártottak saját cipőt, mint a Dc Comics, a The Ramones, a Metallica, a The Clash, a Nirvana, a Gorillaz, Ozzy Osbourne vagy Jimmy Hendrix.
3. 1949 óta nem változott alapvetően a tornacipő koncepciója, vagyis 69 éve szinte ugyanúgy néz ki.
4. Az All Star modellből eddig több, mint 500 változat került a piacra.
5. 1908 óta több mint 800 millió darab Converset adtak el.
6. A legdrágább Converse 25.000 dollárért talált gazdára.

Tartalomhoz tartozó címkék: all star chuck taylor converse

Keresés